Motherhood in a Nutshell

“And everyone going to tell you it’s cute, and you’re going to know it’s not cute.

And that’s fine.”

Advertisements

Anak Perempuan

Dulu gw suka nonton DAAI TV — stasiun TV milik Tzu Chi, organisasi kemanusiaan dengan latar belakang Buddhisme (tapi mereka ini ya aslinya organisasi kemanusiaan, jadi mau agama apapun dan latar belakang apapun ya monggo) — dan suka ada serial TV yang kisah-kisahnya diangkat dari kisah nyata para relawan Tzu Chi.

Sering ada dialog, “tidak apa-apa kalau hanya punya anak perempuan. Anak perempuan juga sangat berbakti dan berkarya,” atau, “sangat terbantu dengan anak perempuan. Mereka sangat cergas dan cerdas dalam mengurus urusan sehari-hari.”

Sedikit langkah kecil untuk edukasi masyarakat bahwa anak perempuan juga tidak berbeda dari anak laki-laki.

GPS

There’s something really charming about Helen Mirren.

Gw suka perspektif dia soal teknologi; dalam hal ini, GPS. Kalo dipikir-pikir, gw menganggap remeh teknologi GPS karena udah jadi bagian hidup gw sehari-hari. Padahal, emang GPS itu keren banget. Lokasi lu secara langsung/real time itu bisa dilihat di peta; bahkan bisa juga dilihat tempat-tempat yang lu pernah datengin/singgah. It’s something unthinkable by public 20-30 years ago, and look where we are now.

‘The Scottish Play’

One of my favorite plays.

While many today would say that any misfortune surrounding a production is mere coincidence, actors and other theatre people often consider it bad luck to mention Macbeth by name while inside a theatre, and sometimes refer to it indirectly, for example as “the Scottish play”, or “MacBee”, or when referring to the character and not the play, “Mr. and Mrs. M”, or “The Scottish King”.

This is because Shakespeare (or the play’s revisers) are said to have used the spells of real witches in his text, purportedly angering the witches and causing them to curse the play. Thus, to say the name of the play inside a theatre is believed to doom the production to failure, and perhaps cause physical injury or death to cast members. There are stories of accidents, misfortunes and even deaths taking place during runs of Macbeth. (Wikipedia)